Fredrik von Essen
Digital mognad, tillgång på kompetens och lönsamhet hänger ihop
En ny rapport från myndigheten Tillväxtanalys visar att det finns en tydlig koppling mellan företags digitala mognad och dess lönsamhet och produktivitet.
IT-kompetensrådets arbete syftar till att säkra en god tillgång till digital spetskompetens. Detta handlar om insatser för att dels attrahera och utbilda/vidareutbilda både unga och yrkesverksamma till branschen, dels matcha färdigutbildade personer, både infödda och utrikesfödda, med IT-arbetsgivare.
– I den stora omställningen som digitaliseringen innebär för det svenska samhället är bristen på kompetens just nu den största bromsklossen. IT-branschen saknar många medarbetare i sina egna led – men som bransch har vi också ett ansvar att uppmärksamma att alla organisationer har behov av att lyfta sin digitala kompetens. Om Sverige ska behålla sin framskjutna ställning som innovativ nation tror jag att det är viktigt att IT&Telekomföretagen kraftfullt lyfter kompetensförsörjningsfrågan i våra dialoger med olika makthavare.
En ökad andel ungdomar under 25 år (både killar och tjejer) ska kunna identifiera sig med digitala spetsyrken som tänkbara framtidsval.
Formerna för samverkan mellan IT-bolag, i synnerhet medelstora och växande, och lärosäten ska ha utvecklats.
Ett antal tydliga vägar för hur yrkesverksamma, både inom IT-branschen och utanför, ska kunna utveckla sin IT-kompetens ska ha identifierats och kommunicerats.
Konkreta steg ska ha tagit för att dels underlätta utrikesfödda IT-experters inträde på den svenska arbetsmarknaden, dels lyfta Sveriges rykte som attraktiv nation för internationella talanger.
Ordförande: Joke Palmkvist, Affärsområdesansvarig Skola och högre utbildning, Microsoft.
Deltagande företag: Aareon Sverige, Atea Sverige, Ants, Axiell,CGI,Clio Online, Cybercom, Dassault, Delegia, Dfind IT, Digitalent, Dustin, Ericsson,HP, Hogia, IBM, IFS,, Lingio, Microsoft, Mobile Heights, Sigma IT Consulting, Sony Mobile, Tieto Sweden, Visma Enterprise.
– Om inte IT-branschen i Sverige lyckas locka till sig de individer som kan fylla dessa roller så kommer den stora tillväxten att avta. Jag tror att det finns frågor som vi kan jobba med tillsammans som bransch, och dels påverka varandra men även makthavare inom politiken och utbildningsväsendet att fatta beslut som gör att vi långsiktigt kan lösa frågan.
Fredrik von Essen
En ny rapport från myndigheten Tillväxtanalys visar att det finns en tydlig koppling mellan företags digitala mognad och dess lönsamhet och produktivitet.
Jämställdhet+1
Förändrings- och ledarskapsprogrammet Womentor är IT&Telekomföretagens satsning för företag i IT- och telekombranschen som vill arbeta systematiskt och långsiktigt för att öka andelen kvinnliga chefer.
Kompetensförsörjning
Var är vi i dag? Det råder stor kompetensbrist kopplat till digitalisering och IT inom såväl företag som offentlig sektor. 70 000 IT-experter kommer att saknas år 2022. Kompetensbristen är ingenting som kan lösas inom landets gränser; IT-experter från hela världen måste flytta till Sverige.
Kompetensförsörjning
IT&Telekomföretagen välkomnar regeringens uppdrag om hur hur kompetensförsörjningen av digital spetskompetens kan utvecklas som de har gett till Universitetskanslersämbetet och Tillväxtverket.
Kompetensförsörjning
Fortlöpande utbildning blir allt viktigare för att säkra svensk konkurrenskraft.
Jämställdhet+2
IT- och telekombranschen spelar en central roll för svensk tillväxt och ekonomi. Företagens omsättning har fortsatt att växa, men dock i långsammare takt än tidigare år. – Tillväxttakten borde vara högre i det som är svensk ekonomis motor.