Coronaviruset

covid-19

IT&Telekom­företagen bevakar våra medlemmars intressen genom vår samverkan med Almega och Svenskt Näringsliv och håller kontinuerligt oss uppdaterade kring läget för att ha en beredskap om situationen skulle förvärras.

Här samlar vi löpande information relaterat till det nya coronaviruset covid-19 för dig som är medlem och arbetsgivare. På denna sida hittar du också aktuella kontaktuppgifter till oss.

Almegas hemsida och i Arbetsgivarguiden (kräver inloggning) finns samlad information för dig som är arbetsgivare. Skaffa inloggning till Arbetsgivarguiden här. Om du inte redan är medlem i IT&Telekom­företagen, läs mer om våra medlemskap här.

För att samla den viktigaste informationen som rör krisen har även Svenskt Näringsliv en samlingssida. Nyhetstjänsten fPlus har sidan Företagarjouren som samlar Coronarelaterade nyheter för företagare. Dessa sidor uppdateras löpande.

Vi hänvisar även till den coronarelaterade informationen på Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, Krisinformation.se, Nationella informationsnumret 113 13, UD-avråder och Vårdguiden.

Uppskjuten fakturering av medlemsavgifter

Vanligtvis brukar medlemsavgifterna faktureras 1 april men givet den svåra situation som coronakrisen lett till, har Svenskt Näringsliv tillsammans med alla medlems­organisationer, beslutat att skjuta upp faktureringen av medlemsavgifterna för årets första halvår till den 1 juni 2020.

Vi arbetar för högtryck för att kunna ge er medlemmar bästa möjliga stöd i denna tid av turbulens. Våra arbetsrättsjurister och branschexperter vill stötta er och påverka politiken i en riktning som hjälper er. Hör av er – och ta del av den hjälp och det stöd som finns!

Vi på IT&Telekom­företagen ser också löpande över vad vi kan göra ytterligare för att stödja er medlems­företag på bästa sätt. Givet är att vi omprioriterar och riktar stora delar av våra resurser för att hantera coronakrisen och dess effekter för branschen.

Läs mer om den uppskjutna faktureringen på almega.se.

Hur påverkar och påverkas IT- och telekom­branschen av coronakrisen?

Coronakrisens påverkan på ekonomin i stort men också för IT-branschens utveckling diskuterades under vårt webbinarium torsdag den 2 april. Vid webbinariet deltog bland andra  Anders Ygeman, digitaliseringsminister (S) och Hans Werner, vd, Radar Ecosystems Specialists.

Vår bransch gör väldigt mycket

– Den bild som på webbinariet målades upp av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och den prognos kring IT-marknadens utveckling, som vi fick från Radars vd Hans Werner stärker tyvärr bilden som vi har fått från våra medlems­företag, att IT- och telekomsektorn liksom andra branscher nu drabbas hårt av coronakrisen. Samtidigt kunde vi på webbinariet konstatera att vår bransch gör väldigt mycket för att minska samhällets sårbarhet i denna kris, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekom­företagen.