Zynapp – ökad struktur och integritet på nätet

Vårt digitala liv är utspritt på en mängd olika ställen – i kameran, telefonen, läsplattan datorn, mailen och inte minst i massor av olika appar. Start up-bolaget Zynapps affärsidé handlar om att förenkla och förbättra det digitala livet och har nu skapat en app för just detta syfte.

– Målgruppen är alla individer som är digitala. Vi, användarna, har spridit ut våra digitala liv och så har man inte riktigt tid, ork eller lust att samla detta. För det finns inget enkelt sätt, eller fanns, för nu finns Zynapps app som gör detta åt dig. Det blir en smart storage-lösning, säger Hanna Kjellman, Privacy and Legal Officer, Zynapp.

Vi träffar Hanna Kjellman i samband med Nordic Tech Week, ett event som IT&Telekomföretagen arrangerade för att skapa mervärde för svenska digitala start ups och som gick av stapeln tidigare i höst. Zynapp är ett av de bolagen som deltog i eventet, mycket för att få en bredare plattform att driva sina frågor på men även för att närma sig den tyska marknaden.

– Kort och gott, vi vill nå ut med våra frågor. Att prata om dataägarskap och att den personliga datan alltid ska tillhöra individen. Samtidigt som lagstiftningen också måste vara teknikvänlig, säger Hanna Kjellman.

Hon fortsätter:

– Lag och teknik ska inte ta ut varandra utan snarare gå hand i hand. AI, artificiell intelligens, är ett fantastiskt verktyg men måste användas ansvarsfullt och på rätt sätt så att det tjänar individen.

Ett digitalt krypterat valv

Vem behöver egentligen Zynapps app?

– Appen vänder sig till dig som privatperson och blir ditt privata digitala liv med exempelvis bilder och dina Spotify-listor. Det går givetvis bra att använda Zynapp även som ett arbetsverktyg och välja att ansluta enbart de appar som tillhör jobbet, men det ändrar inte att Zynapp fortfarande är ditt privata valv där det bara är du själv som har tillgång till innehållet, säger Hanna Kjellman.

Är det säkert då?

– Ja. Vi pratar alltså om ett krypterat valv.

Persondata som hårdvaluta

Zynapp lanserade sin app i våras. Samtidigt pågick en livlig debatt om GDPR och hur det påverkar EU-medborgarnas rättigheter online. En tid senare briserade skandalen kring Cambridge Analytica och frågan kring säkerhet kopplat till persondata blev åter nyhetsstoff.
– Självklart var detta sammantaget ett bra lanseringsfönster. Det blev tydligt för många hur viktig den personliga integriteten kopplat till nätet är och vilket värde den faktiska persondatan har. Vi jobbar ju med hur man ska bygga både digitalt och hållbart ur ett integritetsperspektiv, säger Hanna Kjellman.

Om vi ska titta lite i framtidsspegeln, vad ser du för trender i teknikutvecklingen?

– Det handlar om att göra nätet mer användarvänligt samtidigt som det är säkert och transparent. I framtiden är jag övertygad om att fler och fler kommer att inse att persondata är hårdvaluta och inget som man bara ger upp gratis, man kommer att börja bygga tekniska lösningar som är mer användarvänliga och samtidigt hållbara utifrån ett integritetsperspektiv, säger Hanna Kjellman.

Från vänster: Johan Forsberg, Presschef, IT&Telekomföretagen och Hanna Kjellman, Privacy and Legal Officer, Zynapp. Foto: Thomas Neukum

Testa oss först, bestäm er sen!

Just nu erbjuder vi små företag stora möjligheter att bidra till branschens påverkansarbete. Vårt prova-på-erbjudande innebär att små nystartade tillväxtföretag under en period får testa hur det är att vara branschmedlem i IT&Telekomföretagen. Som ”prova-på-are” får ni självklart ta del av våra nätverk, delta i allt branscharbete och ta del av de erbjudanden som alla våra branschmedlemmar får.

Klicka här för att läsa mer!