Medlems­företagen i IT&Telekom­företagen vill hjälpa polisen

Nyligen rapporterade bland andra SR Ekot och TT att polisen betalar dyrt för telefonavlyssning och historiska data som samtalslistor. Enligt Sveriges Radio Sjuhärad rör det sig om ungefär 40 miljoner kronor årligen till mobiloperatörerna.

Kajsa Frisell, näringspolitisk expert, IT&Telekomföretagen intervjuas i inslaget:
– Våra medlemsföretag vill självklart hjälpa polisen. Men bolagen lägger ner arbetstid – mycket arbetstid eftersom detta är tidskrävande – på att få fram uppgifterna. Då måste de kunna ta betalt för detta, säger hon.

Polisen tycker att telefonbolagen tar allt för mycket betalt. De vill att Post- och telestyrelsen, PTS, ska reglera hur mycket bolagen ska få ut.

– Operatörerna är bolag som bedriver verksamhet på en marknad där det råder hård konkurrens. Marknadsaktörer tar normalt betalt för sina tjänster av myndigheter, därför är det helt naturligt att operatörerna tar betalt av Polisen, säger Kajsa Frisell till itot.se.

Här kan du ta del av inslaget. Kajsa Frisell intervjuas cirka 11 minuter in i programmet.