Vi gör skillnad!

Idag var en bra dag för IT&Telekomföretagen och våra medlemsföretag. Under vintern och våren har vi hjälpt Regeringskansliet programmet till digitaliseringsminister Peter Eriksson och statsminister Stefan Löfvens Nordiska Ministerrådsmöten. Det har varit många vändor fram och tillbaka och inte så lite trollande med knäna. Men det gav också stor utdelning.

Från förra veckans aktiviteter med Peter Eriksson, där vi bland annat visade upp ett 20-tal av de främsta AI-företagen för Peter och hans nordiska kollegor, till dagens statsministermöte i Örnsköldsvik där solen sken och 5G var temat.

Här hjälpte vi till med att ta fram de vassaste exemplen av nya produkter och tjänster som kommer att använda 5G. Under tämligen spektakulära demonstrationer fick statsministrarna från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island uppleva vad framtiden har att erbjuda. Einride demonstrerade autonoma transporter med sina nya, självkörande och helt elektriska T-Pod. Telia, Ericsson och KI visade sin gemensamt utvecklade hjärtstartsdrönare för ultrasnabb leverans av hjärtstartare i akutsituationer där vanlig transporter inte är snabba nog. Nokias show case synliggjorde hur man med hjälp av 5G och AR kan underlätta både utbildning och effektivisera service i datacenter. Och våra vänner från Norge, Telenor, visade så klart en 5G-uppkopplad laxodling. Från godstransporter, livräddning och virtuella servermiljöer till uppkopplade fiskar – 5G har många potentiella användningsområden. Vilket förstås var budskapet. Och det var något som statsministrarna också återkom till vid den efterföljande presskonferensen, där en gemensam 5G-avsiktsförklaring högtidligt signerades framför ett stort pressuppbåd.

Så nu återstår bara resten. Och det är att få de nordiska regeringarna att förstärka samarbetet i de digitala policyfrågorna. Inte minst i Bryssel behövs att Norden, gärna med Sverige i spetsen, tar på sig den digitala ledartröjan. Något jag skrev om redan för två år sedan. Jag vill tro att det vi sett de senaste veckorna, där flera nordiska avsiktsförklaringar om samverkan kring både 5G och AI tecknats, är ett tecken på att vårt arbete gör skillnad och att vi rör oss i rätt riktning.