Minnesord: Mikael von Otter

Vår vän och före detta arbetskamrat Mikael von Otter, Edsbro, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är hustrun Lena samt döttrarna Katarina och Annika med familjer.

Mikael har verkat inom den svenska it-branschen från dess start på 60-talet och var en välkänd profil i branschen. Efter studier i ADB kom han via Spadab till Telia och blev vd för Telia Data. Mikaels stora samhällsintresse ledde honom vidare till olika it-främjande organisationer och så småningom till branschföreningen för it-sektorn i Sverige, IT&Telekomföretagen.

Mikael brann för digitaliseringsfrågor och arbetade oförtröttligt för att missionera om den nya teknikens positiva effekter för samhället. Han såg allas kunskap om it som en viktig demokratifråga och har under årens lopp diskuterat och debatterat samhällets digitalisering med såväl politiker som branschfolk.

Hans vassa och humoristiska penna har skrivit ett stort antal debattartiklar, krönikor, blogginlägg och rapporter – både på prosa och vers. Med stor integritet och etisk kompass kunde han på ett trovärdigt och övertygande sätt göra klart för både ministrar och företagsledningar vad som behövde åtgärdas.

Mikael var kunnig, ödmjuk, och till sinnet den yngste 70-åring vi känt. Dessutom med en rejäl glimt i ögat. Han, som var den mest seniora medarbetaren på IT&Telekomföretagen, hade alltid nya idéer och infall. Vem kan glömma Mikael utklädd till tomte på vårt mingel i Almedalen, där han gav lätt ironiska ”julklappar” till branschens aktörer – alla med egenförfattade rim. Såklart.

Mikael hade ett engagemang utöver det vanliga – även utanför jobbet. Han hade många intressen, sång och musik samt en stor kärlek till naturen, inte minst till fjällvärlden.

Vi saknar en mycket uppskattad vän och arbetskamrat, och är oändligt tacksamma för alla de roliga, inspirerande och lärorika dagar vi arbetat tillsammans.

Anne-Marie Fransson (fd förbundsdirektör), Ellinor Bjennbacke (fd näringspolitisk chef) och vännerna på IT&Telekomföretagen