Hopp om balans i datalagringsutredningen

Idag träffade representanter från branschen regeringens utredare Sigurd Heuman och hans utredningssekreterare Mikael Kullberg och Christofer Gatenheim hos Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN.

Sigurd och hans gäng har ett utmanande uppdrag, men jag känner mig hoppfull då jag efter dagens möte känner att Sigurd Heuman definitivt är rätt person för uppdraget, bland annat för att han tar personlig integritet på allvar. Att det finns ett genuint intresse att ta del av branschens erfarenheter och kunskap gör mig också glad. Det är vi inte bortskämda med i datalagringssammanhang.

Sedan är det ju anmärkningsvärt, om inte helt uppåt väggarna, att de förlegade kraven på att en SOU ska skickas till tryck innan den ska överlämnas till Justitiedepartementet gör att denna snabbutrednings tidsram krymps med en hel månad! En månads extra utredningstid kan i en såhär utmanande utredning göra skillnad. Dags att säga hej till digitaliseringen också på detta område?!

Ps. Det bilden illustrerar är ju också lite anmärkningsvärt – hej mångfald…