Matchningsmöte med IT-asylsökande: Gav resultat genast!

Igår torsdag 29/9 genomfördes ett andra försök att matcha asylsökande med IT/telekom-bakgrund med arbetsgivare. 14 kandidater och 12 arbetsgivare upplevde fruktbara möten, som redan gett resultat i form av fler bokade intervjuer. Vi laddar nu för fler tillfällen!

Efter vårt första försök att sammanföra asylsökande i behov av arbete med IT- och telekomföretag i behov av kompetens, en träff som hölls på Migrationsverket i april, drog vi ett antal lärdomar som vi tog med oss i förberedelserna inför gårdagen.  Den kanske mest avgörande förbättringen var att vi denna gång bad de asylsökande som ville delta att på förhand intyga att de har fungerande kunskaper i engelska och en LinkedIn-profil, samt – för dem med utvecklarbakgrund – att genomföra ett programmeringstest (Kattis) för att uppvisa sina kunskaper.

Förbättringarna gav bättre förutsättningar för alla parter, vilket verkligen märktes under träffen. Vi kommer nu att noga utvärdera mötet och effekterna av det inför kommande möten, för att se om det de facto lett till det vi önskar: att kandidaterna tack vare detta kommer in i bolagen, antingen genom praktik eller anställning.

Vi kan dock unna oss att direkt ta till oss några av de positiva kommentarer jag fått per mail efter mötet, som indikerar att vi i alla fall är på rätt väg!

Från Jonas Olsson, VP Professional Services at 3G Network Services:

”Tack för ett välorganiserat matchmaking-möte. För oss föll detta mycket väl ut och vi har totalt 5 st intressanta kandidater som mycket väl kan komma att ha en framtid i vårt bolag. Vi har nu bokat in dessa för djupare intervjuer i morgon och nästa vecka.”

Från Alexandra Tihinen, HR CGI:

”Stort tack för dagens event! […] vi tycker att det var ett jättebra, första arrangemang och framför allt ett mycket bra initiativ! Vi vill jättegärna delta även under nästkommande träffar, och är även öppna för att engagera oss än mer för att få till liknande arrangemang.”

Från min sida vill jag tacka Sigma IT Consulting som stod för lokalerna, Kattis som sponsrade programmeringstestet, samt kollegorna Carl-Johan Hamilton och Sofia Odéen på Ants, som gjort mycket av fotarbetet med att förbereda kandidaterna för mötena – och naturligtvis alla företag som kom!

fyra fyra2