(Digital)medalen 

Vi sa det redan förra året och det är inte mindre sant i år: det är Almedalsvecka och nästan alla pratar om digitalisering. I år handlar 376 av de 3750 aktiviteterna i det officiella programmet direkt om digitalisering (förra året var det 250 av 3 465) och liberalerna gick idag ut och startade veckan med att lova en stor satsning på digitaliseringen av vården.

Bra tycker vi som jobbar för den bransch som gjort och gör digitaliseringen möjlig. Och att konkurrensen om att ”äga” begreppet nu är stenhård är faktiskt bara positivt: att så många som möjligt ska prata om och inse vilka möjligheter digitaliseringen innebär och vad som måste göras för att Sverige ska tillvarata dem är en viktig del av vårt uppdrag.

Samtidigt finns risken att ett begrepp som alla använder till slut blir urvattnat – att det blir något vi bara säger utan att reflektera över vad vi faktiskt menar när vi säger det. När blir ett buzzword en floskel? När sägs ”digitaliseringen av Sverige” lika ofta och betyder lika lite som ”vårt avlånga land” och ”att sätta Sverige på kartan”? För ingen av de sakerna säger ju egentligen något. Sverige har alltid funnits på kartan, och hur avlångt vårt land är har allt mindre betydelse – inte minst tack vare digitaliseringen.

Så ja, låt oss prata om digitaliseringen, men inte glömma bort att det vi pratar om är viktigt. Att ordet har en innebörd och handlar om saker som har väldigt stor betydelse. Både för oss som enskilda individer men framförallt för hur vårt samhälle ska klara att möta de många och stora utmaningar vi står inför idag.

Vårt huvudbudskap i Visby den här veckan är att vi inte har tid eller råd att vänta – låt oss #digitaliseraNU! Just det är rubriken på den heldag vi arrangerar tillsammans med Computer Sweden på Gotlands Museum imorgon. Kom gärna dit och skapa bra samtal med oss!

Vi ses!