Algoritm-ninjor, lead developers och IT-arkitekter – drömyrken för Chalmersstudenter

Svenska lärosäten anklagas för dålig samverkan med arbetslivet. Chalmers går dock mot strömmen, och som en del i den obligatoriska arbetslivskursen för IT-studenter fick jag och två kollegor från branschen igår träffa en grupp hugade killar och tjejer. Men det är inte de vanliga rollerna och arbetsplatserna som lockar. De gamla drakarna får hålla sig på tå om de ska locka algoritm-ninjorna!

Sedan ett par år får jag, tillsammans med branschkollegorna Katja Sjölander och Mattias Bagge, under en förmiddag presentera branschen och dess yrkesroller för ett 60-tal Chalmersstudenter som läser IT på tredje året. Seminariet är en del i en tvåveckorskurs där studenterna får bekanta sig med yrkesroller och företagskontakter. Eftersom det inte är ”tentarelevant” kan engagemanget bland studenterna vara lite si och så, men icke igår. Här var en samling killar, och ända hyfsat många tjejer (10 på 60…), som bjöd upp till en engagerad diskussion.

På frågan om vilka företag som de skulle vilja jobba på nämndes följande sponant: Google, Paradox, Jeppessen och Opera. Bortsett från den första så var det inga traditionella företag, således. Vi frågade om en stor lokal aktör som börjar på V, men njae, inget som direkt lockade.

Malin Thelin, IT-student på Chalmers och blivande algoritm-ninja

När det gällde yrkesroller som lockade så dök alternativen algoritm-ninja, lead developer, IT-arkitekt och mjukvaruutvecklare upp. Nog för att man hör många fantasifulla rollbenämningar i den här branschen, men algoritm-ninja var nydanande. Andra yrken som lockade var UX och affärsutveckling och ledarskap, och här kunde Mattias, Katja och jag intyga att dessa var starkt efterfrågade – något som ju har belägg genom den rapport om kompetensbristen som vi på IT&Telekomföretagen tog fram förra våren.

Så, för den som vill letar efter en skarp grupp kandidater, håll koll på Chalmers IT-klass inskriven 2013…