”Jag fattar ingenting!”

”När jag kom hit idag var jag helt säker på att jag både var med i matchen och verkligen fattade grejen. Nu känner jag: jag fattar ingenting! Jag är så omodern!”

Jag får kommentaren under avslutningsminglet på vår branschträff IT&Telekomdagen i förra veckan, av en person som jag absolut inte skulle beskriva som någon som inte fattar. Snarare som någon som är smart, framgångsrik, entreprenöriell och entusiasmerande. Men jag förstår känslan.

För efter att ha spenderat en eftermiddag i Epicenters allt annat än traditionella kontorslandskap, omgiven av människor som alla ser ut att äta, sova och andas innovation, och ha lyssnat på en som valt bort en forskningskarriär på Stanford till förmån för att kommersialisera världens första smoothie-automat, en som hoppat av en internationell karriär på Microsoft för att bli delägare i en liten startup inom ett i princip helt nytt område, en som får betalt för att lära gamla hundar sitta genom att få dem att förstå ’corporate innovation’, en som varit delaktig i att lyckas hålla ett företag innovativt i över hundra år, och en som redan nu lever i symbios med sitt chip i handen för att det är ”de som leder och först tar till sig av utvecklingen som också har makt att styra över den”, för att bara nämna några exempel, så är det lätt att känna sig lite… bakom. Och efter.

Men förhoppningsvis också, vilket såklart var syftet, lite inspirerad att själv tänka nytt. Vilket vi ju alla har förmåga till, om vi vill. För vad som framgick väldigt tydligt under dagen var att nytänkande och innovationskraft inte har något med varken kön, ålder eller ursprung att göra. (Om nu någon trodde det.) Däremot ganska ofta med mod. Och det går faktiskt att skaffa sig. Inte minst genom att låta sig inspireras av andra.

Och lyckligtvis avslutade personen jag inledde med sin sammanfattning av dagen så här: ”Det här var så j-a bra! Det här ska jag ta med mig hem och göra någonting av. Jag vet inte vad, men någonting. Så här omodern vill jag ju inte vara!”

(Här kan du se bilder och läsa kommentarer från IT&Telekomdagen)