Gillar du apparna i din smartphone? Hjälp EU-kommissionen att förstå datadriven innovation.

EU-kommissionen snickrar på en strategi för den datadrivna ekonomin – det vill säga att med tillgång till bra information så kan bra beslut fattas. Det må låta självklart. Men desto mer upp- och ihopkopplade vi och våra saker blir, ju mer data blir tillgängligt för att fatta fler och mer nyanserade beslut. Vilket innebär enorma möjligheter till effektivisering och höjd produktivitet.

 

För de som kan sin grundläggande marknadsekonomi så bygger ekonomiskt värdeskapande och sund resurshushållning till stor del på så kallad spontan ordning. Beslut fattas lokalt, nära marknaden, med tillgång till information som är svårt att samla centralt. Därför ger stor frihet för individen större utrymme för tillväxt än hårt reglerade och centralstyrda marknader. Och med mer data för var och en att fatta beslut utifrån är möjligheterna i det närmast oändliga.

Nu söker EU-kommissionen efter synpunkter från företag och andra som sitter på kunskap om hur datadriven innovation påverkar samhällsekonomin. Hur det påverkar beslutsfattande och utvecklingen av affärsmodeller.

Inspel kan lämnas på den här (väldigt analoga) enkäten (.docx-fil) tom den 15 september.