Det goda exemplets makt är din

Den har månaden anställer ingenjörs- och konsultföretaget ÅF enbart kvinnor. De gör det som ett led i att uppnå målet att minst en tredjedel av ÅFs anställda ska vara kvinnor, även på ledningsnivå, senast år 2020. Och för att de, som de uttrycker det i en debattartikel i Ny Teknik, tror på det goda exemplets makt. Det gör vi på IT&Telekomföretagen också. Och vi vet att det finns fler goda exempel, även om bilden av branschen – som vi delvis själva bidrar till – oftare visar något annat.

Andelen kvinnor är låg, kvinnor som är chefer ännu lägre, det saknas förebilder, företagskulturen är grabbig, IT-utbildningarnas annonser riktar sig inte till tjejer och så vidare och så vidare och så vidare…

Jag ska inte påstå att de där sakerna inte, helt eller delvis, stämmer. Men samtidigt vet jag att det finns, till och med förhållandevis gott om, både förebilder och goda exempel. Företag som arbetar systematisk och målmedvetet för att öka andelen kvinnliga chefer. Personer som väldigt aktivt synliggör kvinnliga ledare och medarbetare. Men, det som inte syns finns inte sägs det ju. Alltså måste vi – och då menar jag inte minst vi som företräder branschen – bli bättre på att visa upp och berätta om dem som gör bra saker.

Ett ganska välbeprövat sätt att lyfta fram förebilder är att ge dem ett pris. Vårt heter Womentorpriset och delas ut årligen till någon eller några som gjort en aktiv insats för att öka andelen kvinnliga ledare i vår bransch.

Tidigare har bland annat Microsoft och Tele2 fått priset. I år skulle vi ju kunna göra det enkelt för oss och ge det direkt till ÅF, som så lägligt lagt sin ”Ladies Month” precis samtidigt som vi tar emot nomineringar. Fast det vore väl tråkigt? Visst finns det fler?

Hjälp oss hitta och hylla dem genom att nominera precis vem du vill – antingen en person eller en organisation eller både och – till Womentorpriset 2015!

Genom att göra det hjälper du till att lyfta fram och uppmärksamma personer och företag som verkligen gör skillnad och agerar förebilder. Förutom att ge den du nominerar ett kvitto på att de är på rätt väg, vilket ju i sig är ganska trevligt, så hjälper du själv till att bidra till en mer jämställd bransch: goda exempel inspirerar och motiverar fler att arbeta med att också bli bättre!

Nu har du har makten – använd den! Gör det svårt för oss att välja!

Läs mer och nominera här senast den 30 september.