Fatta grejen i Almedalen: Det råder perfekt digital storm

Det händer att man gör sig skyldig till att överskatta det område man själv håller på med och tycka att allt annat är perifert. De flesta i Almedalen har sina agendor som de gör allt för att trumfa igenom och vill då inte veta av att det finns andra, större perspektiv.

Vi som på olika sätt jobbar med att främja digitaliseringen kan dock med trovärdighet säga att den frågan ligger i topp i årets Almedal. Nyhetssajten Dagens Media basunerar ut ”Digitalt hetast i år” och anger att 125 seminarier på olika sätt handlar om digitaliseringen.

På måndagen höll IT&Telekomföretagen, i samarbete med Computer Sweden, den sedvanliga IT-dagen, och temat för i år var ”Fatta grejen!”. Grejen var förstås digitaliseringen och dess samhällsomdanande kraft, vilket genomsyrade de fyra seminarier som hölls. I den avslutande, om hur Sverige ska möta digitaliseringens framtidsutmaningar, beskrev ekonomen Anna Felländer kombinationen av digitaliseringen, globaliseringen och urbaniseringen som den ”perfekta stormen”, där politik och samhälle måste ställa om sig i grunden för att inte bara ryckas med, utan helst också nyttja alla dess möjligheter. Tips på hur dessa möjligheter kan nyttjas finns i den antologi ”Om Sverige i framtiden”, som Digitaliseringskommissionens ordförande Jan ”Gulan” Gulliksen presenterade på samma seminarium.

Att möta den nya digitala verkligheten utan att bli ängslig och passiv kräver ledarskap, och som en del i vårt som vanligt välbesökta IT-mingel hade vi satt upp en rollup med texten ”Fatta grejen!”, där besökarna fick skriva in namn på personer eller organisationer som bör ta digitaliseringen till sig och agera. Våra mingelbesökare är artiga och väluppfostrade, så de flesta avhöll sig från att hänga ut enskilda personer, men några som ändå fick stå ut med att hamna i denna föga hedrande samling var ”framtidsministern”, ”statsministern” och ”regeringen”.