Next Up: Digital Girl Power

Igår tisdag avslutades årets upplaga av Next Up, där finaltävlingar under veckan som gått genomförts i Umeå, Stockholm och Västsverige. Tillsammans har närmare 1000 åttondeklassare jobbat med case från våra medlemsföretag. Varje skola företräds av fem elever, och i de tre segrande lagen från Hagaskolan, Carlssons skola och Smedingeskolan fanns totalt 11 tjejer och fyra killar!

När Next Up drog igång förra året hade vi en regel att lagen som representerar sin klass under finalen skulle ha en 3-2-fördelning mellan könen, för att säkra balansen mellan killar och tjejer. Detta, tillsammans med att lagledarna som coachar skolorna under case-arbetet kommer från DataTjej (ett nätverk för kvinnliga IT-högskolestudenter), skulle hjälpa till att uppnå projektets syfte att ”inspirera ungdomar, i synnerhet tjejer, till en framtid inom IT”.

Det visade sig att 3-2-regeln blev svår att hålla, fast från ”rätt” håll så att säga. Flera av fjolårets lag – bland annat det vinnande från Birkaskolan – hade både fyra och fem tjejer som ABSOLUT ville ingå i lagen. Med vår ambition att främja tjejer så blev det larvigt att hålla fast vid regeln, så vi ändrade den till ”minst 2 tjejer” (detta är dock obrottsligt).

Vad vi sett i år, och detta inte bara bland vinnarlagen utan bland alla som tävlat, är en klar övervikt av tjejer. Jag fick höra en träffande förklaring när Kunskapsskolan Nacka vid presentationen av sitt Sogeti-case fick frågan om varför det bara var tjejer med i laget: ”Vi delade upp oss i grupper och tog fram olika förslag på lösningar, och det visade sig att grupperna med de bästa lösningarna hade enbart tjejer”.

Både IT-bransch och IT-utbildnings-Sverige har en hel del kvar att göra när det gäller könsfördelning och jämställd rekrytering, men när det gäller Next Up kan man banne mig inte klandra oss för att vi inte låter tjejerna ta plats. Eller tjejerna för att de inte har intresse.

Det finns hopp alltså – och väldigt goda grunder för att fortsätta med Next Up!

Ps. Vill ni delta nästa år? Anmäl gärna intresse här redan nu.