Polisens kritik felriktad

I dag skriver rikspolischefen och rikskriminalchefen i en debattartikel att de tycker flera telefoni- och internetleverantörer har förhindrat deras arbete. Jag menar att den som egentligen har förhindrat deras arbete är regeringen och justitieminister Beatrice Ask som inte tydligt klargjort vilka regler som gäller för operatörerna angående trafikdatalagring.

Att det oklara läget medför bekymmer i polisens brottsutredning är beklagligt, men i artikeln förbises den situation som operatörerna nu befinner sig i. När det är oklart vilka regler som gäller är det inte konstigt att operatörer väljer att inte lagra trafikdata. Det kostar pengar för en operatör att lagra data. En kostnad som konsumenterna i slutändan får betala, vilket jag skrivit om tidigare. Dessutom kan en operatör välja att inte lagra trafikdata för att måna om sina kunders integritet.

Jag håller med om att medborgarna förtjänar en polis med rimliga befogenheter. Jag menar dock att vanliga hederliga medborgare även förtjänar ett visst integritetsskydd.  Dessutom tycker jag, med risk för att låta tjatig, att Sverige förtjänar ett besked från sin justitieminister.