Next Up: När vuxna imponeras av fjortonåringar

Foto vinnarna Next Up 2014
Vinnarna av Next Up Stockholm 2014: Birkaskolans klass åtta, med DataTjej-lagledaren Charlotte Wöhlecke (blå t-shirt)

Igår torsdag avgjordes så Next Up Stockholm 2014, med ett gäng entusiastiska elever från Birkaskolan i Ekerö som slutliga vinnare. I konkurrens med åtta andra skolor hade de på förmiddagen gjort två presentationer av de case de jobbat med sedan vårterminens start: Hur man garanterar säkerheten på ett publikt jätteevent (Ericsson) och Hur man skapar ett spel som överbryggar generationerna (King).

Tillsammans med Ärvinge- och Björkebyskolan gick de vidare till den webbsända finalen, där de var strået vassare. Finalcaset, som alltså delades ut på plats och som lagen fick två timmar på sig att ta fram en lösning på, hade som tema hur man på 2020-talet kommer att förbättra språkinlärning med hjälp av s.k. bärbara teknologier (dvs. framtidens motsvarighet till Google Glass). Inte nog med att Birkaeleverna gjorde en vass presentation, de hade dessutom hunnit göra en kort film där de sålde in produkten EduVision (jfr länk ovan, 38 min in i filmen).

Tidigare på dagen hade alltså alla skolor gjort två presentationer var, inför fem olika jurygrupper, ett för varje case. Förutom ett visst logistiskt pyssel (där vi fick ovärderlig hjälp av värdar från YBC- och SSIS-gymnasierna – tack för det!) så kände jag en viss oro att dessa garvade och tidpressade juryledamöter jag lockat dit skulle uppleva att de avsatt tid på något som skulle visa sig långt under deras nivå. Icke så – om det var något som lämnade lika stort intryck på mig som de taggade eleverna så var det de förstummade reaktionerna från precis alla vuxna, överrumplade av alla kreativt framtagna och skickligt presenterade lösningar.

Vi hade parallellt en Instagram-tävling, sponsrad av Urbanears, där de skolor som på Instagram publicerat den bild som bäst uppfyller Next Ups idé skulle få klassuppsättningar av Urbanears-hörlurar. Vann gjorde Husbygårdsskolan, med Eklidens skola som tvåa. Ingen seger för Birkaskolan här alltså, men en av bilderna de publicerade kanske förklarar bättre än andra varför de vann huvudtävlingen – se nedan!

Instagrambild Birkaskolan

Ett jättestort tack till alla elever, skolor och partners som bidrog till ett lyckat event!