”Många tjejer i vår klass har börjat tänka på IT inför gymnasievalet”

Tobias och Linnea, Next Up-tävlande från Källtorpsskolan
Tobias och Linnea, Next Up-tävlande från Källtorpsskolan

På tisdagmorgonen arrangerade vi tillsammans med Stockholms stad ett frukostseminarium om Next Up-projektet. På podiet fanns Skolborgarrådet Lotta Edholm, Lärarförbundets vice ordförande Johan Törnroth samt branschrepresentanterna Elin Frejd från Academic Work och Jenny Visén från Sogeti.

De som stal showen var dock 14-åriga eleverna Tobias Carlsson och Linnea Forsberg. De går på Källtorpsskolan i Järfälla som är en av de tio skolorna som deltar i tävlingen. De berättade att tävlingen skapat stort engagemang hos alla elever, och att de redan fått ögonen på IT som ett framtida yrke. Linnea sa bl.a. att det i hennes klass går många tjejer, och att ”alla börjat tänka på IT inför gymnasievalet”. Som man kan se på webbsändningen (från 19:e minuten) producerade de ett pärlband av tacksamma uttalanden (”…får en inblick i vad verkligen är, kan locka till att välja IT… fler har blivit mycket mer engagerade…”) och vi bedyrar att vi inte serverat dem något manus…

Jag inledde med att ge bakgrundsbilden, där ju IT dessvärre är nästan sämst på att locka till sig tjejer, även jämfört med andra teknikutbildningar. Jag presenterade sedan kort själva projektet. I det efterföljande panelsamtalet nämnde bl.a Lotta Edholm om utmaningarna med att få alla, både skolelever och också många vuxna, att inse att Stockholm och Kista är en viktig högteknologisk hotspot som behöver mycket kompetens. Johan Törnroth lyfte fram problemet med att lyfta upp tekniken i skolan; att det saknas tekniklärare och att tekniken mest ses som ”drift” och inte som utveckling och skapande.