Nu sparkar vi loss: Next Up, tävlingen där åttondeklassare möter IT-branschen!

Next Up, tävlingen där tio Stockholmsskolor tävlar om att lösa problem hos ledande IT-företag, drar nu igång. Eleverna leds av kvinnliga högskolestuderande inom IT som, tillsammans med tjugotalet partnerföretag, deltar i IT&Telekomföretagens jakt på framtidens digitala talanger. En premiäromgång genomförs i Stockholmsregionen med närmare 400 elever i årskurs åtta. Från och med 2015 kommer tävlingen också att genomföras nationellt.

Next Up är en IT-inspirerad tävling där åttondeklassare lagvis tävlar med att lösa problem i verklighetsbaserade case hos ett antal av Sveriges ledande IT-företag. Efter ett par månaders förberedelse, som integrerats med skolans undervisning, får ungdomarna under två dagar av inspiration och problemlösning testa på vad ett arbete inom IT kan innebära. Tävlingsdagarna är förlagda till Stockholm City och Kista den 2 och 3 april.

– I åratal har vi talat om att IT och andra teknikbranscher måste in tidigare i skolans årskurser. Inte minst för att just unga tjejer ska förstå vilka spännande IT-yrken det finns att välja på. Genom Next Up kommer vi äntligen till skott, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.

Next Up är ett strategiskt initiativ från IT&Telekomföretagen, i syfte att långsiktigt locka unga människor med såväl innovationskraft som spjutsspetstalang till IT-sektorn. Tävlingen kommer därför att bli ett årligt event, där en uppskalning till ytterligare tre orter i Sverige planeras under 2015.

– Det totala kompetensurvalet är idag för litet, många företag har helt enkelt svårt att hitta rätt kompetens vid rätt tidpunkt.  Detta leder ofta till att företagen krigar om kompetensen med varandra. Vi måste långsiktigt bredda det totala urvalet underifrån och genom att etablera Next Up som en årligen återkommande, nationell tävling tar vi ett viktigt steg i denna riktning, säger Staffan Hanstorp, styrelseordförande IT&Telekomföretagen tillika VD Addnode Group AB.

Följande skolor med lagledare från DataTjej-nätverket deltar:
• Källtorpsskolan, Järfälla
• Kunskapskolan, Nacka
• Kunskapsskolan, Saltsjöbaden
• Myrsjöskolan, Nacka
• Eklidens skola, Nacka
• Birkaskolan, Ekerö
• Husbygårdsskolan, Stockholm
• Mälarhöjdens skola, Stockholm
• Ärvingeskolan, Stockholm
• Björkebyskolan, Järfälla

Följande är partnerföretag i Next Up:
• Ericsson
• Sogeti
• Basefarm
• Academic Work
• IBM
• Microsoft
• Capgemini
• BeeMobile
• EVRY
• Netlight
• Google
• King
• Stardoll
• Paradox Interactive
• iZettle
• SVT
• DataTjej
• Stockholm IT Region
• Atrium Ljungberg

Film, webb och sociala medier:
Se uppdaterad webb med den nya filmen om Next Up med partners, deltagande skolor och lagledare från DataTjej-nätverket: http://nextup.se/

Följ Next Up på Instagram under #Nextupsthlm
Följ också gärna Next Up på Facebook: facebook.com/nextup.se