Next Up: Nu tar vi språnget ut till skolorna!

Bild Snurran Next Up

Efter att under ett års tid ha sonderat, fokusgruppat, inspirerat, övertalat och förankrat så är det skarpt läge. Våra tolv DataTjej-lagledare går nu ut i skolorna med Next Up-mappar, en till var och en av de totalt 400 elever som deltar. Tillsammans med lärarna drar igång klassernas arbete med att ta fram förslag på lösningar på våra fem case.

Hur casen ser ut, och allt annat som man behöver veta om Next Up, finns på http://nextup.se.

Det yttersta syftet med projektet är inte bara att visa vad man faktiskt håller på med bakom fasaderna i IT-branschen, utan också att få högstadieungdomarna att förstå att det är spännande och kul för alla – inte minst för alla tjejer som tror att ”datorer” och ”programmering” enbart är något för (halv-asociala) killar. Om inte de 400 eleverna efter tävlingsdagarna i början av april fått sin bild av IT-yrkena puffad åtminstone lite grann så vore det en ”epic fail”…

Jag tror dock inte det är någon risk. Med den entusiasm som DataTjejerna och partnerföretagen visat upp kan vi vara lugna med att vi gör avtryck. Sedan får vi se hur djupa våra avtryck blir. Det har ju hänt förr att de lösningsförslag som tagits fram vid olika ungdomstävlingar har omsatts i världsledande produkter…