IT&Telekom­företagen slår tillbaka mot Copyswede

Branschföreningen IT&Telekomföretagen slår tillbaka mot upphovsrättsorganisationen Copyswede som i förra utgåvan (nummer 34) av Veckans Brief kritiserade elektronikbranschen.

Där berättade Copyswedes vd Mattias Åkerlind om striden med elektronikbranschen om det svenska kompensationssystemet av privatkopiering

Nu får han svar på tal från Pär Nygårds, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen. Han "ifrågasätter den verklighetsbeskrivning" som Mattias Åkerlind ger i intervjun med Veckans Brief.

– Det är inte så att varken våra eller Elektronikbranschens medlemmar ”struntar fullständigt i lagen”. Vad som är fakta är att vi och Copyswede har olika uppfattningar om hur lagen ska tolkas. De menar att från och med den 1 september ska bland annat datorer vara avgiftspliktiga. Något som såväl branschen som den svenska regeringen tar avstånd ifrån, säger Pär Nygårds.

Han utvecklar:

– Ett annat faktum är att kassettbandsskatt är något som blir allt mindre relevant då mediekonsumtion i allt större utsträckning sker via onlinetjänster där ersättningen till rättighetshavare redan är reglerad i licensavtal och inga privata kopior görs. De faktaunderlag som Copyswedes ensidigt ställda nya krav baserar sig på är klart bristfälligt och går i motsatt riktning mot hur dagens konsumenter tar del av musik och film.

Artikeln publicerad på Dagens Opinion 2013-11-07, öppnas i nytt fönster.