Future Female Friday!

Idag på förmiddagen ägde Future Friday rum, ett event som KTH:s ICT-skola i Kista arrangerar. Över tusen gymnasieelever från Stockholmsområdet träffar företrädare för både högskola och IT-bransch.

Själv höll jag en presentation om vad det innebär att jobba i IT-branschen, med utmärkt stöd av IT-talangerna Claudio Donoso och Viktor Johansson från Sogeti (tack för tips om dem, som jag fick efter tidigare blogginlägg!). Som jag brukar göra vid sådana här tillfällen trummade jag in vilken bredd av IT-yrken det finns, hur varierade, utvecklande och, inte minst, sociala de är. Något som borde tilltala tjejer.

Lyckliga vinnare av VäljIT-t-shirtar på Future Friday: Catrin, Araxi, Madiha och Nadia från Ross Tensta gymnasium

Det här med att IT-jobb är sociala är dessvärre något som går de flesta tjejer förbi. Den seglivade bilden om programmeraren utan mänsklig kontakt hänger kvar, vilket försvårar det som annars diskuterats mycket just denna internationella kvinnodag, nämligen att komma tillrätta med den ojämna könsfördelningen i IT-branschen. Detta lyfts bl.a. fram av professor Jan Gulliksen i dagens DN-debatt. Rubriken om sexism är tillspetsad, men i artikeln har han väsentligen rätt. IT-branschen är inte så välkomnande för tjejer som den borde vara.

Som IT&Telekomföretagens förbundsdirektör framhåller i sin replik till Gulliksen kan man dock knappast anklaga branschen för att den inte försöker utjämna olikheterna. Det är emellertid mycket komplicerat, då ”sexismen” sällan är uttalad, utan mer handlar om en rad små, subtila exkluderande faktorer, som ”sitter i väggarna” (inte minst inom Gulliksens ordinarie arbetsplats, KTH).

Det är dock viktigt att synliggöra och jobba konsekvent med att åtgärda faktorer som håller kvinnorna tillbaka. De viktigaste initiativen inom detta område som IT&Telekomföretagen driver är dels Womentor, ett årligen återkommande mentorprogram för kvinnliga chefer inom IT-branschen, dels VäljIT, ett initiativ för att locka både fler tjejer och killar till IT-studier (Det är under VäljIT:s flagg vi verkar på Future Friday). Utöver detta har många av de enskilda företagen i branschen en rad nätverk och initiativ för att främja kvinnor.

Visst kan företagen göra ännu mer för att få tjejer att känna sig välkomna. Visionen ska vara att det inom alla områden, även inom tekniktunga IT-ingenjörsutbildningar, ska vara lika självklart för tjejer som för killar att känna sig inkluderade. Glimtar av denna framtid såg jag idag, när Catrin, Araxi, Madiha och Nadia från Ross Tensta Gymnasium (bilden) glatt meddelade att de redan bestämt sig för att söka sig till KTH!