Jobb är inte en plats man går till, det är något man gör…

Imorgon är det stora ”Jobba-hemma-dagen”, ett initiativ som kommer från Microsoft och som äger rum för andra året i rad. Tanken är såklart att visa på hur bra det går att lämna kontoret och jobba på distans. Dagens smörgåsbord av smartphones, datorer och surfplattor, videomötes-teknikoch live chatt-program har mer eller mindre suddat ut de fysiska gränserna för vad arbete är. Med modern teknik kan vi arbeta nästan när, var och hur vi vill.

 

För oss på IT&Telekomföretagen är det en självklarhet att stödja ett sådant initiativ. Som företrädare för branschen ser vi det som vårt ansvar att främja en kultur där prestation sätts framför fysisk närvaro. Genom en mer flexibel syn på arbetet skapar man personliga vinster för medarbetaren – vet du exempelvis hur mycket tid som du skulle spara genom att stanna hemma och jobba från köksbordet en dag? Testa Microsofts ”Tidsspararen” och kolla!

Men det finns fler fördelar. Genom att tillåta oss själva att arbeta på ett nytt sätt, kommer vi också att genererar stora samhälleliga vinster. Med en infrastruktur i världsklass, har idag de flesta svenskar tillgång till bredband i hemmet. Om fler skulle välja att nyttja denna teknik och istället arbeta hemifrån, skulle det också ha en positiv effekt på miljön. Antalet arbetsresor med bil skulle minska och dessutom skulle det få effekt på trängseln i kollektivtrafiken. Med en mer flexibel syn på arbete, skulle också lokalbehoven hos företagen minska, vilket inte bara påverkar kostnaderna positivt utan också minskar behovet av uppvärmning.

Motargumenten brukar ofta handla om att alla faktiskt inte kan jobba utanför kontoret – vissa arbetsuppgifter kräver en fysisk närvaro. Och visst är det så. Det är också så att vi i fortsättningen kommer att ha behov av att träffas och mötas fysiskt. Vi är sociala varelser och det är ändå i mötet med andra som kreativa idéer och nytänkande oftast äger rum. Men jag är övertygad om att fler än de som faktiskt idag nyttjar möjligheterna att jobba på distans, skulle kunna göra det. Enligt en Novus-undersökning, på uppdrag av Microsoft, uppger tre av tio tjänstemän att de jobbat hemma minst en gång i veckan under 2012. Bra, men det kan bli ännu bättre.

Imorgon är en annan dag och då tar alla vi som har möjligheten chansen att jobba på distans. Vare sig det handlar om hemmakontoret, på caféet runt hörnet, på flygplatsen i väntan på planet eller på tåget påväg till det fysiska mötet på kontoret. Helt enkelt för att visa att vi faktiskt kan. Och att vi vill. Och att det funkar.